Virusul Zika are un „potențial pandemic exploziv”. Harta răspândirii globale

Medicii americani au tras un semnal de alarmă prin intermediul unui material, scris pentru o revistă de știință medicală, cerând OMS să învețe din experiența epidemiei de Ebola și să convoace un comitet de urgență al experților în boli.

Un vaccin contra Zika ar putea fi finalizat în doi ani, dar va dura un deceniu până când va fi disponibil publicului larg.

Virusul Zika determină scăderea dimensiunii craniene la nou-născuți și a generat panică în Brazilia. Mii de oameni au fost infectați cu acest virus, care s-a răspândit în 20 de țări.

OMS a anunțat că virusul a ajuns în cel puțin șase state europene: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca și Elveția.

Președintele Braziliei, Dilma Roussef, a cerut Americii Latine să se mobilizeze pentru combaterea virusului Zika.

Specialiștii Daniel R Lucey și Lawrence O Gostin au scris un articol pentru Journal of the American Medical Association, în care afirmă că ezitările OMS în cazul celei mai recente crize de Ebola au dus la moartea a mii de oameni.

O catastrofă similară s-ar putea înregistra și în cazul Zika, au avertizat aceștia. Miercuri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că guvernul american intenționează să îi informeze mai bine pe cetățeni cu privire la riscul virusului Zika.

VIRUSUL ZIKA, FĂRĂ ANTIDOT

Nu există un antidot pentru virusul Zika și s-a declanșat o adevărată cursă contracronometru pentru găsirea unui vaccin, coordonată de experții Departamentului Medical din cadrul Universității din Texas.

Cercetătorii au vizitat Brazilia, pentru a colecta mostre și le analizează actualmente în laboratoarele din Galveston, Texas.

Accesul în clădirea din Galveston este strict controlat de poliție și FBI. Profesorul Scott Weaver, directorul Institutului pentru Infecții Umane și Imunitate, a declarat, pentru BBC, că oamenii au toate motivele să se teamă de virusul Zika.

„Prezintă un risc foarte ridicat”, a declarat Weaver. „Dacă fetusul este infectat și prezintă microcefalie, nu putem face nimic, deoarece boala este foarte gravă, uneori fatală sau provoacă retard mintal”.

Virusul Zika a fost descoperit la maimuțe în 1947 în Pădurea Zika din Uganda, iar primul caz de infectare la oameni a fost înregistrat în Nigeria, opt ani mai târziu. Timp de mai multe decenii, nu a reprezentat un pericol iminent pentru oameni, la scară largă, și consecință a fost ignorat.

În 2007, o epidemie de Zika în insula microneziană Yap a „reaprins” interesul oamenilor de știință pentru virusul teribil.

În ultimul an, virusul „a explodat”, a declarat profesorul Weaver, traversând Caraibele și America Latină și după estimările sale, milioane de oameni au fost infectați.

Simptomele la adolți și copii sunt similare cu cele ale febrei dengue, deși mai puțin vizibile: dureri de cap, inflamarea ochilor, mâncărimi. Pe de altă parte, unii oameni nu prezintă o simptomă vizibilă a virusului Zika, în momentul infectării.

În cazuri extreme, boala duce la complicații precum sindromul Guillain-Barre, care afectează sistemul nervos și duce la paralizie.

Ce este virusul ZIKA

Este răspândit de țânțarul Aedes aegypti, care cauzează și alte afecțiuni, precum febra dengue și febra galbenă

A fost descoperit în Africa, în anii 1940 și s-a răspândit în America Latină

Cercetătorii spun că există o legătură a Zika cu cazurile de microcefalie – dimensiunea redusă a cutiei craniene la bebeluși

Virusul Zika se poate manifesta cu febră și mâncărimi ale pielii, deși cei mai mulți oameni infectați NU prezintă aceste simptome

Deocamdată, nu există antidot pentru virusul Zika

Singura cale de combatere a Zika este curățirea apei în care se reproduc țânțarii și protecția împotriva înțepăturii lor.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Ultima graniță a rușinii față de corpul care cedează și poveștile pe care nimeni nu...